Petőfi Sándor Általános Iskola, Atkár

Igazgató: Bartókné Lukács Irén

Cím: 3213 Atkár, Fő út 36.
Telefon: (37) 351-026
E-mail: iskola.atkar@mailbox.hu
Iskolai napközi konyha telefonszáma: (37) 351-021/18 m.

Az intézményünk története

Iskolánk története az 1840-es évek végéig vezethető vissza. 1852-ben a következő feljegyzés történt iskolánkról: „Fiú, leány, vegyes elemi, egyosztályos iskola. Építtette a plébános a parasztok szekérfuvarjai segítségével. Fenntartja a nép.” Ez az iskola a templom mellett helyezkedett el. A későbbiekben indokolttá vált egy új iskola építése a lakosság létszámának növekedése miatt. Ekkor épült meg a két tantermes iskola, mely ma is része a főépületnek.
1929-ben az akkori képviselő-testület megvásárolta az iskola szomszédságában lévő Babits-féle kastélyt, és abban kialakította a „második számú” két tantermes iskolát.
Intézményünk az 1947—48-as tanévtől 8 osztályos általános iskolává fejlődött.
1966-ban új két tantermes épület átadására került sor, majd 1969-ben három új tanterem lépett be az oktatás szolgálatába. 1970-ben befejeződött a műhelyterem építése.
1974-ben az iskola főzőkonyhával és ebédlővel bővült.
1991-ben elsők között alakítottunk ki informatika szaktantermet, amelynek gépparkját a kor oktatási igényeinek megfelelően fokozatosan fejlesztjük.
1993-ban az országos tornaterem építési program keretében felépült egy új korszerű tornaterem, amelyet a diákokon kívül a község sportszerető lakói is birtokukba vehetnek.
1995-ben a szülők és pedagógusok összefogásával létrejött a „Gyermekeinkért Alapítvány Atkár”. Az alapítvány célja az iskolai nevelő-oktató munka anyagi támogatása.
2002-ben az intézmény felvette a Petőfi Sándor Általános Iskola nevet.
Az alapítvány finanszírozásából udvari játékokat vásároltunk.
2003-ban a tornaterem Jankovits Béláról, az iskola egykori kiváló testnevelő tanáráról kapta a nevét.
2004-ben pályázati erőből megújult az iskola külső homlokzata.
2005-ben a sikeresebb nyelvtanulás érdekében kialakításra került egy korszerű nyelvi labor, amelyet a ”Gyermekeinkért Alapítvány Atkár” finanszírozott.
2006-ban a nevelői szoba új asztalokkal és szekrényekkel gazdagodott pályázati forrásból.
Ugyancsak ebben az évben a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek számára egy jól felszerelt fejlesztőszoba készült el pályázati támogatással.
2007-ben veszélybe került az iskola léte a társítási kormányprogram miatt, azonban a település lakói és a szülők bölcs belátásra bírták a falu vezetőit. Megmaradt önállóságunk.
2008-ban komplett hangosítással gyarapodott az iskola, melyet az adó 1 % – ából vásároltunk. Jelentős informatikai eszközfejlesztés történt normatív és alapítványi támogatásból.
2009-ben az intézmény új jelképekkel gazdagodott. Március 15-én ünnepélyesen felavatásra került az iskola címerével díszített zászló, az összetartozás jelképe. Először viselhették a tanulók, a pedagógusok és a technikai dolgozók az iskola címerével díszített nyakkendőt. A jelképek elkészítésének költségeit a „Gyermekeinkért Alapítvány Atkár” fedezte.
Pályázati finanszírozásból öltözőpadok és fogasok készültek a folyosóra.
2010-ben megtörtént az iskola épületének és udvarának akadálymentesítése. A főépület 150 éves bejárati ajtaja helyére az eredeti hű mása készült el. Térkő került a járdákra, a folyosó egy része és az irodák előtere új padlóburkolatot kapott. Kialakításra került egy mozgáskorlátozott WC. A beruházás pályázatból valósult meg.
5 tantermet új szekrényekkel és tanári asztalokkal bútoroztunk be. A folyosón két beépített szekrény készült a tanulói eszközök tárolására. Megújult az igazgatói iroda is. Mindezeket adományokból és pályázati pénzből valósítottuk meg.
Két atkári iparos – munkáját felajánlva – 40 férőhelyes kerékpártárolót készített leselejtezett széklábakból.
2011-ben az épület környezete tovább szépült. Sor került az udvar feltöltésére és parkosítására. Fákat, bokrokat, évelő növényeket és virágokat ültettünk. A belső udvarra az egykori gémeskút helyére egy díszkút került. Mindezt a papírgyűjtés bevételéből, pályázati pénzből, valamint szülői támogatásból és önkormányzat segítségével valósítottuk meg.
Az iskola romos melléképülete új vakolatot kapott vállalkozói felajánlásból és önkormányzati munkaerővel, melynek falait a tanulók által festett ablakdekorációk színesítik.
Az oktatás színvonalának emelése érdekében négy SMART- interaktív tábla került beépítésre a hozzá tartozó projektorokkal és notebook – kal. Uniós pályázati finanszírozásból készült el az utóbbi évek legnagyobb eszközberuházása.

Az iskola igazgatói:

1. Pók Márton (1935-1952)
2. Tarnóczi József (1953)
3. Siller István (1953-1955)
4. Gyöngyösi József (1955-1990)
5. Szabó Gábor (1990-1994)
6. Nagy Csaba (1994-2003)
7. Bartókné Lukács Irén (2004-)Gyermekeinkért Alapítvány
Atkár
18576449-1-10

Kérjük támogassa
alapítványunk működését
A befolyt összegből
iskolánk oktató/nevelő munkáját,
a tehetséggondozást,
és tanulóink szbadidős tevékenységét támogatjuk!