Petőfi Sándor Általános Iskola, Atkár


Határtalanul

2021-es pályázat

Pályázat száma: HAT-KP-2021/1-00086
Megnyert összeg: 2 889 000 Ft
Résztvevők száma: 23 + 2 fő
Megvalósítás ideje: 2022. július 6 – 10.
Galéria: A megtekitéshez kattintson ide

2022 július 6-10. között iskolánk 7. osztályos tanulói 5 tartalmas napot tölthettek Erdélyben a Határtalanul programnak, (melynek azonosító száma: HAT-KP-2021/1-000886) köszönhetően.

Ez idő alatt megismerkedtünk Erdély természeti értékeivel: megmásztuk a Torockó fölött emelkedő 1129 méter magas sziklafalat, a Székely-követ. Gyalogtúrát tettünk a torockószentgyörgyi vár romjaihoz. Leereszkedtünk a tordai sóbányába, ahol cseppkövekhez hasonló gyönyörű sóképződményeket láttunk. Felfedeztük a Tordai-hasadékot is, melynek során kis függőhidakon, sziklákba vájt szűk utakon mentünk végig a szorosban.

Szállásunk az UNESCO előzetes listáján szereplő, hatalmas hegyek közt megbújó kis faluban, Torockón volt. Megismertük a falu történetét, kultúráját, az itt élő emberek életét.

Ady Endre nyomába eredtünk, hiszen felkerestük szülőházát Érmindszenten, jártunk egykori iskoláinak helyszínén: Nagykárolyban és Zilahon is. Felfedeztük Nagyvárad belvárosának látnivalóit is. A Hunyadi és a Rákóczi család jeles képviselőiről is megemlékeztünk, hiszen jártunk Nagyenyeden a híres Bethlen Kollégiumban, Kolozsváron megtekintettük Mátyás király és Bocskai István szülőházát. Gyulafehérváron koszorút helyeztünk el Hunyadi János és László sírjánál.

Az utolsó nap felkerestünk egy kalotaszegi templomot Kőrösfőn, majd hazafelé rövid megállót tettünk Erdély „kapujában”, a Király-hágón.

Sok élménnyel gazdagodva tértünk haza erről a csodás útról.

Köszönet a magyar államnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a 2889000 forintos tanulmányi kirándulás finanszírozásáért.2020-as pályázat

Pályázat száma: HAT-20-01-1072
Megnyert összeg: 2 040 000 Ft
Résztvevők száma: 20 + 2 fő
Megvalósítás ideje: 2022. július 6 – 10.
Galéria: A megtekitéshez kattintson ide

2020 tavaszán nyújtottuk be a Határtalanul pályázatot azonosító száma:HAT-20-01-1072, amely a tervek szerint 2021 tavaszán valósult volna meg Erdélyben. Ezt az akkori pandémiás helyzet megakadályozta, de nagy örömünkre idén, 2022 nyarán utólagosan bepótolhattuk az elmaradt tanulmányi kirándulást.

A pályázatunk címe: Barangolás Erdélyben - Atkáriak II. Rákóczi Ferenc és Ady Endre nyomában. Mint a címből kitűnik, az említett időszakban nemcsak Erdély csodás természeti kincseiből kaphattunk ízelítőt, hanem egyúttal színvonalas idegenvezetéssel ellátott kultúrtörténeti barangoláson vehettünk részt.

A kiutazás napján Nagykárolyban megnéztük a Károlyi kastélyt, majd különböző, Ady életéhez kötődő emlékhelyeket látogattunk meg Nagykárolyban, Érmindszenten és Zilahon. Este elfoglaltuk a szálláshelyünket a festői Torockón.

Másnap reggel a torockói néprajzi múzeumban ismerkedtünk meg a falu történetével és néprajzi jelentőségével, majd megmásztuk a falu fölött emelkedő Székelykőt, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a szemközti Ordaskőre, valamint Torockóra, illetve a szomszédos Torockószentgyörgyre.

Harmadnap a tordai sóbányába látogattunk el, majd Kolozsvár belvárosában tettünk egy sétát, ahol a Szent Mihály templom és Mátyás lovas szobra mellett Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülőházát is megcsodáltuk. Délután a vadregényes Tordai-hasadék sziklái között sétáltunk.

A negyedik nap reggelén felsétáltunk a Torockay család ma már romos középkori várához Torockószentgyörgy határában. A nap második állomása Nagyenyed volt, ahol a Bethlen kollégium udvarán megtaláltuk ott végzett nagyjaink névsorát. A délutáni órákat Gyulafehérvár belvárosában, a várnegyedben töltöttük el.

A hazautazás napján megálltunk a kalotaszegi Körösfőn, ahol megnéztük a falu jellegzetes, kazettás mennyezetű református templomát, majd Nagyvárad belvárosában tettünk egy rövid sétát.

A csodás természeti és kulturális élmények mellett nagyra értékeltük szállásadóink kedvességét és vendégszeretetét, valamint idegenvezetőnk széleskörű tudását, rugalmasságát és segítőkészségét.2019-es pályázat

Pályázat száma: HAT-19-01-0163
„Atkári iskolások Erdélyben, II. Rákóczi Ferenc nyomában”
Megnyert összeg: 1 950 000 Ft
Résztvevők száma: 21 + 2 fő
Megvalósítás ideje: 2019. szeptember 16 – 20.
Beszámoló A dokumentum letöltéséhez kattintson ideGyermekeinkért Alapítvány
Atkár
18576449-1-10

Kérjük támogassa
alapítványunk működését
A befolyt összegből
iskolánk oktató/nevelő munkáját,
a tehetséggondozást,
és tanulóink szbadidős tevékenységét támogatjuk!